Tips voor het algemeen dagelijks leven met artrose

Tips voor het algemeen dagelijks leven met artrose

Hou activiteiten bij
Hou een aantal dagen al je activiteiten bij en geef hierbij iedere activiteit een kleur.
Groen = goed, oranje = medium en rood = veel klachten. 
Zo kun je inzichtelijk krijgen welk type activiteiten
klachten geven en hier in het vervolg rekening mee houden.

Blijf bewegen: sitting is killing!
Te lang in dezelfde houding zitten/staan is slecht voor het kraakbeen en hier word je stijf van. Probeer dit dus te voorkomen door zoveel mogelijk andere houdingen aan te nemen. Zit je een hele dag op een stoel? Loop dan af en toe een rondje. Sta je de hele dag stil? Ga dan eens zitten of liggen.

Graded activity – graded exposure
Gaat het bewegen nog niet zo goed? Bij fysiopraktijken werken ze met de graded activity – graded exposure methode. Met deze methode bouw je bewegingen langzaam op, via een bepaald schema. Begin bijvoorbeeld met 5 minuten wandelen en 5 minuten fietsen. Bouw dit op met 10 minuten wandelen en 10 minuten fietsen en ga zo door. Daarnaast is het ook belangrijk om bewegingen
niet teveel te vermijden. Heb je last van je knie? Hou dan rekening met deze pijn door de knie niet teveel te belasten, maar blijf de knie wel bewegen. Anders wordt de pijn erger.

Zorg voor warmte
Artrose is een koude ziekte, warmte helpt dus goed. Je spieren kan je warm houden door bijvoorbeeld in een infrarood slaapzak te gaan liggen. Is dit niks voor jou? Dan kan een simpele kruik ook helpen om je lichaam warm te houden.

Werk aan je geluksniveau!
Hoe je in je vel zit heeft veel invloed op hoe je je lichamelijk voelt, let dus niet alleen op je lichamelijke gezondheid maar ook op je geestelijke gezondheid. Ga op onderzoek uit en kom erachter wat jou gelukkig maakt. Besteed tijd aan je hobby, een club voor mensen met dezelfde passie als jij. Of probeer op een laagdrempelige manier te bewegen door bijvoorbeeld yoga of tai chi.

Voeding
Ook een gezond voedingspatroon helpt bij het verminderen van artroseklachten. Te veel suiker kan de klachten verergeren, probeer dus zo min mogelijk suiker te eten maar zoek naar een gezond voedingspatroon dat bij jou past. Het is ook belangrijk dat het past in jouw leven, ritme en behoeftes.

Naar buiten
Naast dat een wandeling of fietstocht buiten hartstikke goed is voor je lichaam, is dit ook ontzettend belangrijk om geestelijk gezond te blijven. Zorg ervoor dat je regelmatig buiten bent en voldoende daglicht krijgt. Zit je veel binnen? Doe dan de gordijnen open zodat het toch licht is binnen.