Het inspiratie-
verhaal van...
header
" /> ?>

Interview met Yvonne (62)

Samen met haar man, 2 katten en 3 kippen woont Yvonne (62 jaar) in Almkerk. Naast haar kantoorbaan is ze gedragstherapeut en trimmer voor katten. Yvonne heeft veel hobby’s: van schilderen tot tuinieren tot duiken. Ze is graag lekker bezig. Yvonne heeft al zo’n 20 jaar last van artrose en vertelt hoe ze hiermee omgaat maar ook waar ze tegenaan loopt.

“Zo’n 20 jaar geleden had ik een bult op mijn knie, dus besloot ik naar de huisarts te gaan."

“Zo’n 20 jaar geleden had ik een bult op mijn knie, dus besloot ik naar de huisarts te gaan. Ik had al enige tijd last van mijn knieën, maar aangezien mijn vader versleten knieën had, vond ik het niet vreemd dat ik daar last van had. De huisarts dacht in eerste instantie aan een tumor. Dit bleek gelukkig niet het geval. We hebben het laten rusten en pas toen ik ook last van mijn handen kreeg, trok ik weer aan de bel. De huisarts heeft mij doorverwezen naar het ziekenhuis en daar is een scan gemaakt. Toen werd duidelijk dat het om artrose ging. Inmiddels is dat zo’n 15 jaar geleden.

De artrose zit in mijn knieën, handen (pinken en duimen) en in mijn schouder. Mijn leven is in bepaalde mate veranderd sinds ik artrose heb. Ik blijf bewegen, maar wel gevarieerd en niet te lang. Ik heb zelf ondervonden wat voor mij werkt, door veel dingen te proberen. Zo ben ik er bijvoorbeeld achter gekomen dat ik pijn krijg als ik te lang in een bepaalde houding zit. Dit doe ik dan ook niet meer, ik heb mijzelf aangeleerd om het pijnpunt voor te blijven. Daarnaast slik ik  voedingssupplementen Chondroïtine, Glucosamine en Calcium met Vitamine D3.

Door de jaren heen heb ik geleerd om beter met artrose om te gaan. Ik durf nu bijvoorbeeld ook beter om hulp te vragen. Ik heb niet het idee dat mijn artrose veel erger is geworden de laatste jaren, het is stabiel gebleven. Ik denk dat het helpt dat ik alles blijf doen en dat ik blijf bewegen.

Ondanks de artrose sta ik positief in het leven. Alles wat je aandacht geeft groeit. Dit geldt voor positieve dingen en voor negatieve dingen. Ik probeer mij het meeste te richten op dingen die goed gaan. Ik moet soms dingen op een andere manier doen, maar dat gaat echt prima.”

De gouden tip van Yvonne:
“Vind vooral een manier om de dingen te blijven doen die je leuk vindt. Daar haal je zoveel plezier uit en dat is erg belangrijk!”

Laat je verder inspireren