Het inspiratie-
verhaal van...
header
" /> ?>

Interview met Harry (73)

Jarenlang heeft hij zich bezig gehouden met de techniek binnen de scheepvaart en daarnaast heeft hij tot 2019 lesgegeven op het hogere beroepsonderwijs. Vandaag spreken we Harry: 73 jaar oud, een prima gezondheid, maar al een aantal jaar last van artrose. 

“Ik kreeg last van mijn heup en merkte dat de pijn niet weg ging."

“Ik kreeg last van mijn heup en merkte dat de pijn niet weg ging. Ik had geen idee dat het artrose was, maar ik wist wel dat ik veel pijn had. Ik kreeg steeds meer pijn tijdens het lopen. Ik klaag niet gauw en aangezien de pijn in het begin wel dragelijk was, ben ik pas later naar de huisarts gegaan. Toen ik eenmaal bij de huisarts kwam werd al gauw duidelijk dat ik artrose heb en dat ik een nieuwe heup nodig heb.

Binnenkort word ik geopereerd aan mijn heup, nu loop ik altijd met krukken. Binnen mijn leven is er verder voor mij niet veel veranderd sinds ik artrose heb. Ik ben al sinds mijn 51e gestopt met werken en heb vanaf toen alleen nog les gegeven. Ik kan mijn dagelijks bestaan dus zelf indelen zoals ik wil. Wel heb ik gemerkt dat ik bewegingen aanpas door artrose. Zo kan ik niet meer bukken, dus zorg ik ook dat ik niks van de grond hoef te pakken. 

Ik heb weinig fysiotherapie gedaan. Ik ben niet iemand die zich elke dag gaat storten op de oefeningen die ik moet doen. Ik doe oefeningen in eerste instantie wel, maar op een gegeven moment zwakt het af. Ik denk dat dit komt omdat ik nooit veel verbetering merkte als ik de oefeningen wel deed. Ik denk dat het zou helpen als de fysiotherapeut wat meer informatie kan geven over het effect van de oefeningen. Als je echt de garantie krijgt dat je, door de fysiotherapie, minder pijn krijgt dan zou ik meer motivatie hebben om de oefeningen daadwerkelijk uit te voeren. Of als de toekomst geschetst kan worden; bijvoorbeeld dat een operatie door het doen van oefeningen 3 of 4 jaar uitgesteld kan worden. Het effect van de oefeningen moet duidelijk zijn.”

De gouden tip van Harry
“Ga naar de fysiotherapeut en zorg ervoor dat je een goede band hebt met je fysiotherapeut. Goed contact is erg belangrijk. De fysiotherapeut geeft goede aanwijzingen, maar vraag ook aan de fysiotherapeut wat de prognose is voor de lange termijn. Dan weet je waarvoor je het doet

Laat je verder inspireren