Het inspiratie-
verhaal van...
header
" /> ?>

Interview met Frank (81)

Een betrokken buurtbewoner die graag helpt met het organiseren van festiviteiten in Maarssen: dat is Frank. Frank woont samen met zijn vrouw Lydia in Maarssen en heeft al jarenlang een eigen aannemersbedrijf. Een fitte man van 81 jaar oud. Sinds 2006 heeft Frank last van artrose. Hij vertelt wat dat voor hem betekende.

“Mijn klachten kwamen heel geleidelijk. Rond 2006 kreeg ik last van klachten aan mijn linkerknie."

“Mijn klachten kwamen heel geleidelijk. Rond 2006 kreeg ik last van klachten aan mijn linkerknie. Ik dacht dat ik gewoon versleten knieën had door al het restauratiewerk dat ik jarenlang uitvoerde. Na een tijd besloot ik toch naar de huisarts te gaan en uiteindelijk werd ook een röntgenfoto gemaakt. Op de foto was echter niks te zien en dus werd ik weer naar huis gestuurd. Aangezien mijn klachten niet verdwenen ben ik terug naar de huisarts gegaan. Uiteindelijk werd ik doorverwezen naar een specialist. Er is een scan gemaakt en daarop was te zien dat mijn knie aan één kant versleten was. Ik bleek artrose te hebben. 

Mijn klachten waren in het begin erg mild. Ik had nergens echt moeite mee, maar het werd allemaal lastiger. Op een gegeven moment kreeg ik ook meer moeite met traplopen en had ik ook tijdens het wandelen almaar meer klachten. Ook vroeg ik steeds vaker om  hulp bij mijn vrouw. Ik ben iemand die graag lekker in beweging is, dus dat vond ik een heel lastig proces. Toen kwam de huisarts met het idee om mijn knie te opereren.

Na de kijkoperatie vertelde de specialist dat de knie zodanig slecht was, dat ik een protheseknie nodig had. Ik was hier zelf in eerste instantie geen voorstander van en wilde er dus even over nadenken. Ik besloot om goed in beweging te blijven, in de hoop dat de klachten zouden verminderen. Maar de artrose was al te ver gevorderd. Ik kreeg te veel moeite met bewegen en daarom heb ik besloten om me te laten opereren.

Nog geen jaar later kreeg ik mijn nieuwe knie. De specialist heeft fantastisch werk verricht! Ik kon een uur na de operatie alweer lopen en traplopen. Als je 80 jaar bent en zo perfect herstelt van een operatie... dat is heel bijzonder.

Na de operatie heb ik nog een periode fysiotherapie gehad waarbij ik niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk sterker werd. Mijn fysiotherapeut gaf mij het vertrouwen dat ik het kon en daar ben ik erg dankbaar voor. “

De gouden tip van Frank
“Blijf in beweging! Blijf lekker wandelen en houd gedurende de dag rekening met de artrose. Let er dus bijvoorbeeld op dat je op de juiste manier beweegt zodat de klachten niet verergeren. Als je er zelf niet uitkomt: maak dan gebruik van fysiotherapie.“

Laat je verder inspireren