Het inspiratie-
verhaal van...
header
" /> ?>

Interview met Anja (79)

Vandaag spreken we Anja. Anja is 79 jaar oud en woont samen met haar man. Ze is graag bezig met het huishouden, tuinieren, aquarellen en lezen. Na een acute reuma aanval in 1973, kreeg zij last van artrose. 

"De pijn was plotseling ontstaan, zonder specifieke aanleiding."

“In 1973 stond ik ’s morgens op met enorme pijn in mijn hand en mijn pols. De pijn was plotseling ontstaan, zonder specifieke aanleiding. Toen ik naar de dokter ging bleek dat ik een acute reuma aanval had. Gelukkig ben ik daar vanaf gekomen, maar sindsdien kreeg ik geleidelijk aan steeds meer last van mijn spieren en botten. Mijn spieren voelden vaak pijnlijk en stijf aan en ik kreeg last van mijn heup. Lopen ging steeds moeizamer.”

“De pijn heeft zich opgebouwd en in het begin dacht ik dat de pijn bij de reuma hoorde. Toen ik echt bijna niet meer kon lopen ben ik naar de huisarts gegaan. Achteraf gezien had ik beter wat eerder om hulp kunnen vragen. Toen ik bij de huisarts kwam was het al vrij snel duidelijk dat ik last had van artrose. Aangezien de artrose al zo ver gevorderd was, had ik niet meer voldoende baat bij fysiotherapie. Daarom heb ik niet veel later een nieuwe heup gekregen. Ondertussen heb ik ook een nieuwe knie gekregen.”

“Voordat ik geopereerd werd merkte ik dat ik beperkt was in een heleboel dingen, maar ook daar leer je mee leven. Ik heb gelukkig een man die daar begrip voor heeft, hij pakt op wat ik niet goed kan. Dat is een ideale oplossing en ik ben daar erg dankbaar voor. Verder scheelt het dat ik de laatste 20 jaar niet meer werkzaam ben. Ik kan mijn dag dus indelen op basis van hoe ik mij voel. Als ik mij slecht voel kan ik een dag rust nemen.”

“Voor de operatie ben ik nooit bij een fysiotherapeut geweest, omdat mijn heup al te erg versleten was. Momenteel loop ik wel bij de fysio voor revalidatie na de operatie. Thuis doe ik trouw mijn oefeningen en ik merk echt verbetering!  Ik gebruik de oefeningen ook voor de knie waar ik nog niet aan geopereerd ben en ook dat helpt. Nu ik ervaar dat er verbetering komt, kan ik de oefeningen ook beter volhouden.”

“Het is mijn lijf, een fysiotherapeut kan mij oefeningen en tips meegeven, maar kan het niet oplossen. Ik moet het zelf doen.” 

De ultieme tip van Anja
“Ga, juist bij lichte klachten, naar de huisarts en wacht niet tot het te laat is! De huisarts kan je doorverwijzen naar een fysiotherapeut. Vraag om een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in artroseklachten. De fysiotherapie kan er echt voor zorgen dat (beginnende) klachten niet veel erger worden.” 

Laat je verder inspireren